Santo Domingo ble den nye verdens første hovedstad, og innbyggerne der er ganske stolte av å være den eldste datteren av de spanske erobringene. Hver kveld hilser solen byen ved å oversvømme festningen Alcazar de Colon, bygget i 1511 for Diego Columbus, sønnen til den store italienske oppdageren. Øyas innbyggere, kalt Tainos, var de første som røkte håndlagede sigarer. Med en produksjon på mer enn 200 millioner av 500 millioner førsteklasses sigarer på verdensmarkedet, er Den Dominikanske republikk verdens ledende sigarprodusent.

Cigarer - Sigarer - Den Dominikanske Republik
Sigarer fra Den Dominikanske republikk (foto: godominicanrepublic.com)

Følsomme hender

Sigarindustrien ga oppgangstider for deler av Den Dominikanske republikk, og fabrikkeierne viser med stolthet frem sine produksjonsfasiliteter til besøkende. Det er ingen forutsetninger med forhåndskunnskaper eller erfaring som røyker for å ha glede av et besøk ved tobakksfabrikkene, beliggende i vakre  landskap og store kultiverte områder, selvsagt i første rekke omgitt av tobakksplantasjer.

En sigar har en lang og variert reise på sin vei fra markene der tobakken dyrkes frem, til den når røykernes lepper. Det er antatt at et tobakksblad passerer gjennom 200 følsomme hender før det er klart til å nytes av røykerne.

Verdens største

Den første sigarfabrikken, Tabacalera de Garcia, ble åpnet i 1968 i byen La Romana. Fabrikken er i dag verdens største, med 4.800 ansatte, og med en årlig produksjon på 650 millioner maskinproduserte sigarer og 40 millioner håndlagede sigarer. En dyktig medarbeider kan rulle 250 sigarer pr. dag.

En sigar er ikke klar for å bli tent i det øyeblikket den forlater sigarrullerens hender. Førsteklasses sigarer lagres mellom tre uker og tre år i en kjeller med plass til 5.741 millioner sigarer. Kjeleren har en konstant temperatur på 23,9 grader og en luftfuktighet på 68 %.

Dersom du har fylt 19 år, kan du som turist fritt besøke Tabacalera de Garcia på tirsdager og torsdager, og se alle faser av produksjonen. Kjelleren derimot, er ikke åpen for besøkende..!

Cigarer -Sigarer - Den Dominikanske republik
Skal det være en sigar ? (foto: godominicanrepublic.com)

De kongelige sletter

Den nest største sigarfabrikken i Den Dominikanske republikk, General Cigar Company, og de fleste av landets tobakksplantasjer, befinner seg i Santiago de los Caballeros og i Cibao-dalen. Christopher Columbus kalte det Vega Real — de kongelige sletter, på grunn av den fruktbare jorden og det frodige landskapet.

Santiago er landets nest største by med 1.2 millioner innbyggere. Den ble grunnlagt i 1495 av 30 herrer og anses som den aristokratiske krybbe i Den Dominikanske republikk. Det begrensede antallet lykkelige aristokrater dominerer fortsatt landets politiske og sosiale liv.

Les mer om den Dominikanske republikk HER

På en bakketopp i det sentrale Santiago, er det søylebaserte Monumento a los Heroes de la Restauracion, som lett kan oppfattes som en hyllest til sigaren. Imidlertid ble monumentet reist i 1944 av diktatoren General Rafael Trujillo Molina, som styrte landet med jernhånd fra 1930 til 1961, for å markere 100-års jubileet for frigjøringskrigen.

General Cigar Company produserer mange av verdens mest berømte og solgte sigarmerker, og Scandinavian Tobacco Group, med base i Danmark, er produsentens nest største kunde.

Travelmarkets guide til Den Dominikanske republikk finner du HER

Sigarfestival  

På en ferietur til Den Dominikanske republikk, er et besøk ved en eller flere sigarfabrikker et åpenbart innslag — selv om du ikke røyker. Det finnes ingen oppmerket rute mellom de ulike fabrikkene, men de er lette å finne – særlig i området rundt Santiago og Cibao-dalen.

Den årlige Procigar Festival i februar er virkelig en unik og minnerik opplevelse som overgår alt annet i sigarindustrien. Den kombinerer opplæring, underholdning og fritidsaktiviteter med utallige muligheter for å røyke førsteklasses sigarer. En av festivalens mest spennende attraksjoner, er at de besøkende kan treffe og ha samtaler med de største sigarprodusentene, samtidig som de røyker deres sigarer og omgås en gruppe med internasjonale likesinnede entusiaster — sigarprodusenter, distributører og forbrukere.

Cigarer - Sigarer - Den Dominikanske Republik
Sigarene er en festival verdt i Den Dominikanske republikk (foto: godominicanrepublic.com)

Procigar Festival starter i Punta Cana, der du kan slappe av på stranda under den tropiske sola, konkurrere i morsomme strandaktiviteter, eller delta i snorkling eller hesteridning. Det er også muligheter for å besøke Tabacalera de Garcia i La Romana.

Les mer HER

Les mer om sigarproduksjonen i Den Dominikanske Republikk HER 

Kommentarer