Cookøyene har etablert en av verdens største marinparker. Marae Moana Marine Park er på hele 1,9 million kvadratkilometer – eller større enn Norge, Sverige, Danmark, Finland, Storbritannia, Belgia, Nederland og Tyskland tilsammen. Stillehavsøyene håper tiltaket vil være til inspirasjon for andre nasjoner.

Cookøyene vil bli verdens grønneste reisemål, og har etablert en av verdens største marin parker
Marae Moana Marine Park dekker et område på 1.9 millioner kvadratkilometer – DVS større enn Norge, Sverige, Danmark, Finland, Storbritannia, Belgia, Nederland og Tyskland tilsammen ! (bildekilder: cook islands tourism/fijireiser.no/flerveis.no)

Cookøyene vil bli verdens grønneste reisemål, og har etablert en av verdens største marinparker. Etableringen av parken er det største enkelt vedtaket gjort av en nasjon, og innebærer blant annet totalforbud av kommersielt fiske rundt øyene.

Det var et historisk øyeblikk da etableringen av marinparken ble klubbet gjennom i parlamentet i juli 2017. Vedtaket omfatter også sjeldne fuglearter, gåsenebbhval, kjemperokker og truede haityper.

Med vedtaket fulgte også forbudet om kommersielt fiske innenfor en grense på 50 nautiske mil til land, og i dag knappe to år etter kan man melde om en betydelig økning av liv rundt de 15 koralløyene.

Det var et styremedlem i Cook Islands Turistråd som i 2012 kom med forslaget om at Cookøyene skulle bli verdens grønneste og reneste reisemål. Forslaget ledet til utviklingen og etableringen av marinparken – en tiltak som Stillehavsøyene håper vil være til eksempel for andre nasjoner.

Tiltaket støttes blant annet av Conservation International, Global Blue, IUCN, Waitt Foundation, NOAA, Oceans 5 and the Okeanos Explorer, Secretariat for the Pacific Regional Environment Programme (SPREP) og Esri.

Les mer om Cookøyene HER

Les også: Cookøyene som skapt for LOVE!Flere nordboere til Cookøyene — landet med verdens største marineparkHva med å lære og spille ukulele på en av verdens vakreste øyer — Raratonga, Cook Islands?

Kommentarer